Kolozsvár – Iskola

2023

Lucian Blaga általános iskola és gimnázium nemzetközi tervpályázata


Felelős tervezők: Biri Balázs, Szabó Levente
Munkatársak: Csanády Anna, Rátgéber László
Tájépítész tervezők: Lád Gergely (Geum Műterem Kft.)


A meglévő épületek mértéktartó átépítése, iskolaudvarok definiálása süllyesztett tornaterem tömegekkel. A meglévő, szigorú, cellás rendszer kismértékű fellazítását javasoljuk a folyosók bővületeiként kialakított tanulóterekkel. A déli épület zavaros szerkesztésű északi végének átépítése lehetővé teszi új, műszakilag megfelelő közlekedőmag (lépcső, lift) építését, és építészetileg méltó épületsarok kialakítását. A meglévő épületek bővítését úgy javasoljuk, hogy a létrejövő L-alakú beépítések északról és nyugatról keretezzék az iskolaudvarokat. A tornatermek a meglévő épületek földszintjeiről zárt térben, külön lépcsőn, de alternatív külső bejáraton keresztül is megközelíthetőek, ugyanakkor a terepviszonyokat kihasználva a tornatermek az iskolaudvarok szintjére kerülnek.

 

Belső és külső közösségi terek létrehozása. A meglévő cellás struktúrájú földszinteket aulaterekkel egészítjük ki, és a földszintekre javasoljuk az aulaterekhez kapcsolódó közösségi funkciójú tereket is (könyvtár, menza). A bejárati helyzetekben és az udvarok felé az épületek fedett-nyitott terekkel történő kiegészítését javasoljuk. A déli épület esetében a tornaterem és a meglévő épületszárny között kialakított lépcsős agora egyben közvetlen kapcsolatot biztosít a tornaterem tömegének tetején elhelyezett sportpályához.

 

A két épület funkcionális tisztasága. Az északi épület, mint tisztán általános iskola, a déli épület, mint gimnázium alakítható ki. A déli épületben a 12 db középiskolai osztályterem mellett 6 db szaktanterem kialakítását (kémia, fizika, biológia, rajz és 2 db informatika terem) javasoljuk. Az északi épület meglévő szárnyában a 12 felsős osztályterem mellett 2 db szaktanterem (informatika és technika) alakítható ki, az új szárnyban a földszinten a jól elkülönülő 3 db előkészítő osztályterem és a 12 db alsós osztályterem mellett további 2 db szaktanterem (rajz és zene) kap helyet. Mind a két iskolában az önálló működéshez szükséges tornatermet, menzát és könyvtárat is kialakítani javasoljuk.