Debrecen – oktatóhotel

2022

Debreceni Egyetem UniGreen Hotel innovációs oktatószálloda, tankonyha és tanétterem tervpályázata, 3. díj


Felelős tervezők: Biri Balázs, Szabó Levente
Munkatársak: Rátgéber László, Surján Borka, Szilágyi Szabolcs, Zacher Bendegúz


A debreceni Nagyerdőben található tervezési terület egy egyedi miliővel rendelkező, különleges atmoszférájú hotel kialakítására ad lehetőséget, mely a tervezési programban megfogalmazott működési modell mellett, értékes pozíciójával, természetközelségével tud a megszokottól eltérő, az oktató funkció mellett turisztikailag is értékes, vonzó helyzetet teremteni.

A tervezett épülettel elsődleges célkitűzésünk az azt körülvevő természeti környezettel való intenzív kapcsolat kialakítása volt. Egy ilyen helyzetben lévő szálloda összes közösségi terének fő karakterét az adja, és szobáinak is legfőbb értéke az tud lenni, ha a környező erdővel való vizuális és téri kapcsolatok minősége változatos. Mennyire más a fák tövének árnyékos helyzeti kapcsolatát kihasználni, mint a lombkoronák magasságában kitekinteni, vagy éppen azok felett messzire ellátni! Mindezek kiaknázása érdekében a földszinten elhelyezett fő közösségi terek (étterem, konferenciatermek) az épület peremére szervezve jelennek meg, az emeleteken található szobák értelemszerűen a természet és a jó tájolású oldalak irányába, kifelé fordulnak, ahogyan a felső szinten kialakított wellness és a hozzá kapcsolódó napozó terasz is az erdő felé néz.

A tervezett hotel az építési helyre szinte kifeszülő „lepényszerű” földszinti tömegből és a szállodai szobákat magában foglaló négy szintes „toronyból” áll össze. A szobákat befogadó felépítményt a földszinthez képest visszahúzva alakítjuk ki, ennek köszönhetően a megérkezés felől egy kisebb léptékű, földszintes épületrész fogadja a látogatót, és a sűrűn benőtt környezet miatt a tényleges épülettömeg szinte alig tárul fel teljes valójában.

Javaslatunkban a természeti értékek megőrzése mellett olyan szállodát alakítottunk ki, mely a relatív szűk területen egyedi megoldásaival és belső téri világával fel tudja oldani a szobák sorolásából törvényszerűen következő, a négycsillagos szállodákra általában jellemző, uniformizált belső világot. A tervezett épület központi tere a bejárat felé tölcséresen nyíló átrium fölszinti lobby-tere, mely az épület közepén a földszintet és az emeleti szinteket összefogó, 4 szint magas, átlátható felülvilágított térré, az épület szívévé válik.

Koncepciónk egyértelmű, tiszta funkcionális rendszert javasol, elválasztja a közösségi funkciókat magába foglaló földszintet és hotelszobákat tartalmazó emeleti szinteket. A felső tömeg visszahúzása – az épületet megközelítve – mérsékli a szálloda programjából fakadó többszintes tömeg dominanciáját, az étterem szinte pavilonszerű traktusa visszafogott tömegként nyúlik be az erdő felé. Összességében egy kompakt, de összetett belső terekkel operáló építészeti rend jön így létre.