Weöres Sándor színház, Szombathely

2008

Weöres Sándor Színház új épülete, Szombathely, országos tervpályázat


Építészet: Almer Orsolya, Simon Orsolya, Szabó Levente, Tánczos Tibor, Terbe Rita, Tolnai Zsolt
Munkatársak: Páll András, Vándor Kinga, Vízvárdi András
Méret: 16400m²


Minthogy az ötletpályázat a peremfeltételeket szabadon hagyta, egyszerre értékeltük át a városszerkezeti összefüggéseket, és tettünk javaslatot a program-összevonásokra is. Megoldási javaslatunkban a Pelikán parkot és a jelenlegi Március 15. teret egyetlen tömbben megfogalmazott közparkként képzeltük el. Alapvető kommunikációs üzenetén túl a város különlegessége lehetne egy olyan „zöld színház”, amely esetében épített és természeti formák közti határok elmosódnának, a színház urbánus alapértelmezése pedig sajátos természeti képzettársításokkal gazdagodna. Meggyőződésünk, hogy ez lenne a szombathelyi Weöres Sándor színház építészeti megformálásának igazi különlegessége.
Olyan színházban gondolkodtunk, amelyben minden nagytermi funkció flexibilisen kialakítható. Ha Szombathely színházat épít, ha ekkora beruházásra szánja el magát, véleményünk szerint erősen indokolt, hogy egy ilyen korszerű, multifunkcionális teremben gondolkodjon. Koncepciónk szerint a színház a közösségi terekről szól, így azok ünnepi megformálását tartottuk alapvetően fontosnak. Kifaragott kőtömb? Színházi függöny? Lebegő díszlet? Véleményünk szerint ez a széles asszociációs spektrum gazdagítja az értelmezést, és teheti vonzó, látogatott hellyé a színházat.