Városliget, Budapest

2013

Új nemzeti közgyüjteményi épületegyüttes, Budapest, Városliget, országos ötletpályázat


Tervezők: Szabó Levente, Batizi-Pócsi Péter, Biri Balázs, Kohout Dávid
Látványterv: Görbicz Máté
Méret: 92800m²


A tervezett, közel százezer négyzetméternyi egy helyre koncentrált épületállomány a Városliget kiemelt jelentőségű egybefüggő zöldfelületi rendszerét nagyban befolyásolja. Tervünkben a Ligetbe kerülő nagyméretű épületek elhelyezését nem tartottuk kívánatosnak, erre a célra a Ligetnek anno a Felvonulási tér kialakítása során erodálódott része teremtett kézenfekvő beépítési helyzetet. Ezzel együtt a Liget szélét rekonstruálva a zöldfelület “kifolyik” az itt kialakított beépítésen keresztül a Dózsa György útig, az új beépítést pedig nem különálló épület-egyéniségek, hanem egységes beépítési és térrendezési rendszer határozza meg. A meglévő városszerkezeti elemek, főképp a Hősök tere és a Kós Károly sétány dominanciáját továbbra is biztosítani szándékoztuk. Ugyanakkor indokolttá vált a Városligeti fasor tengelyében álló városszerkezeti axis visszaépítese, ami jól tagolja a Ligetet és kézenfekvő beépítési koordinátarendszert határoz meg. Erre fűztük fel később pavilonszerűen a kisebb múzeumokat.