Normafa Síház

2020-2021

Normafa Síház rekonstrukciója és bővítése, Budapest XII. Eötvös út, meghívásos tervpályázat, 1. díj


Megrendelő: Budapest XII. ker. Hegyvidéki Önkormányzat
Felelős tervezők: Bartha András, Szabó Levente
Munkatársak: Alkér Katalin, Tóth Szilvia
Tartószerkezetek: Dr. Hegyi Dezső, Dr. Ther Tamás
Tájépítészet: Bancsy Réka, Szalay-Szakály Zsuzsanna
Makett: Kustra Vencel, Weisz Mátyás
Látványterv: Falussy Bence


A Budapest XII. Eötvös út 59. szám alatti Normafa Síház épülete 1930‐1931‐ben épült. A helyi védettség alatt álló síház átalakításánál egyfajta kritikai rekonstrukcióra törekedtünk: a főhomlokzat és a tömeg egységét megőrizve, az eredeti belső téri struktúrából kiindulva rendeztük el a tervezett bisztró funkciót az épületben. A kiszolgáló tereket az oldalszárnyak végeibe rendeztük (szinte azonos pozícióban húzva meg a határukat, mint ahogy az az eredeti tervben felismerhető), a közönségforgalmi tereket a középső, kiemelt traktusban, és a hozzá kapcsolódó oldalsó térrészekben helyeztük el. Az íves terasz fedett-nyitott térré való visszaalakítását, a közönségforgalmi terek új, ill. újra kibontott (eredeti terven szereplő) összenyitását valósítja meg a terv. Így a házon belül létrejövő intenzív, de flexibilisen változtatható térkapcsolatok lehetőséget nyújtanak a flexibilis térhasználatra. A középső traktus tömegét, arányait alapul véve, azzal tengelyes térsort alkotva formáltuk meg az új erdei pavilont, amely a Síház közönségforgalmi tereivel összekapcsolódva tovább tágítja a használati lehetőségeket. Egy könnyed, átlátható, de szükség esetén időjárástól védett, szeparálható és ünnepi alkalmakra is méltó épületrész létrehozása volt a célunk. Faszerkezetű, fazsindelyes anyaghasználatával, látszó fa rácsostartós szerkezetével, lebegő formájával, tárgyszerű formálásával nem konkurál a Síház tekintélyes tömegével, inkább az erdei karakter oldottabb hangulatából merítkezik. Eltolható üvegfalai nyári üzemben szinte teljesen átjárhatóvá és átláthatóvá teszik az építményt. A két épület között kialakuló tér reményeink szerint tovább gazdagítja a szabadtéri használat lehetőségeit.