Iskola és könyvtár, Esztergom

2005

Balassa Általános Iskola átalakítása, Esztergom, Szent István tér, országos tervpályázat


Tervezők: Marosi Bálint, Szabó Levente, Terbe Rita
Munkatárs: Antal Máté, Simon Orsolya
Méret: 2400m²


Feladatunk egy nagyon határozott városléptékű együttes szomszédságába való tervezés volt. A tervezési helyszín nem függetleníthető tágabb környezetétől: a várhegy, Bazilika az egész város fölé magasodó épülete, a hatalmas rámpa, a kanonoksor épületei – egy olyan, a szűkebb és tágabb környezetre a bélyegét egyaránt rányomó épületegyüttes, amelynek hatása, ereje megkerülhetetlen. Célunk olyan épületegyüttes létrehozása volt, amely úgy képes határozott állásfoglalásra, hogy telepítésével, formálásával integratívan illeszkedik a meglévő környezetébe, egyúttal képes ebben a rendkívül kényes, heterogén városszerkezeti helyzetben viszonyulásaival, telepítésével rendet teremteni. Kulcskérdésnek tűnt a tömb kapcsolata a Bazilika tengelyével, a kanonoksorral, a hatalmas rámpa kijelölte iránnyal, ezekkel a városléptékű gesztusokkal. Javaslatunkban egy hármas fasort helyeztünk a tervezett épületegyüttes elé, amely több funkciót is ellát. Egyrészt (mikroszinten) méltó előteret (díszteret, parkot) biztosít az iskola-könyvtár együttesének, másrészt kellemes pihenőparkként is szolgálatot tesz, de (makroszinten) nagyon fontos a város felé tett gesztusa: a fasor elég erős ahhoz, hogy lezárja a Bazilika – rámpa a kanonoksor által továbbhangsúlyozott tengelyét, hogy méltóképpen feleljen rá.