Corvinus kollégium

2017

Budapesti Corvinus Egyetem kollégium és professzori vendéglakások, Budapest IX. Czuczor utca, országos tervpályázat, 1. díj


Megrendelő: Budapesti Corvinus Egyetem
Építész tervezők: Szabó Levente, Biri Balázs
Munkatársak: Pálfy Máté, Hoffmann Zsófia, Breuer Anna
Látványterv: Falussy Bence
Méret: 7000 m²


A tervezett épület a meglévő tűzfalakra tapadva szellős udvarral kapcsolódik a terület karakterére jellemző belső udvaros városszövethez, és összeköti a szomszédos udvarok struktúráját. Az egymástól elhúzott tömbök lehetővé teszik a kollégiumi szobák természetes megvilágítását, a zavartalan benapozást. A közösségi funkciók külön toronyba szervezésével a koncepció elkerüli a szobák egymásra nyitását. A földszinti közösségi és üzemeltetési funkciók és a toronyban elhelyezett társalgók tömbjére épül maga a kollégium, mely a Czuczor utca felé egy két traktusos szárnyból, a beforduló részen pedig egy oldalfolyosós szárnyból áll. A hátsó tűzfalhoz tapadó közösségi toronyhoz két szint magas, könnyed hidak vezetnek. A hidak indulásához és érkezéséhez is födémáttörésekkel összenyitott térbővületek kapcsolódnak. E teresedések és maguk a hidak is a közösségi térhasználat átmeneti terei. A homlokzatok kialakításánál az épület két fő elemét különböztettük meg: a földszintet és az „azon álló” közösségi tornyot, valamint az L-alakú kollégiumi épületrészt. Az ezek hidakkal történő összekötése különleges, porózus térbeli helyzetet eredményez, mely a pesti belső udvaros struktúra egyfajta átértelmezésére tett kísérlet.